STOWARZYSZENIE EPIDEMIOLOGII SZPITALNEJ

STOWARZYSZENIE EPIDEMIOLOGII SZPITALNEJ

jednorazowe naczynia i sztućce

Data: 
wtorek, 7 Listopad, 2017
Pytanie: 

Może ktoś będzie miał widzę na temat kuchni szpitalnej i posiłków. Otóż po kontroli działu żywienia przez Sanepid - Pani zapytała najpierw pielęgniarkę epidemiologiczną, a potem Zespół ds Zakażeń dlaczego na oddziale zakaźnym czy biegunkowym nie ma jednorazowych sztućców, talerzy czy kubków? Powiem szczerze procedura u nas w szpitalu nie przewiduje takich działań. Drogi roznoszenia posiłków i po godzinie zabierania naczyń brudnych nie krzyżują się. Zapewnia to firma zewnętrzna. Musimy się z tego wytłumaczyć albo obronić swoją wersję- naczynia są wyparzane dezynfekowane w kuchni-firma gotująca to zapewnia ma swoje procedury itp, więc po co jednorazówki? W publikacji Procedury higieny w placówkach ochrony zdrowia M. Ciuruś nie znalazłem zapisu, że wymagane są jednorazowe naczynia. Tylko w przypadku CD wymagana jest wstępna sterylizacja i dezynfekcja naczyń sztućców jeszcze na oddziale przed oddaniem do kuchni. Procedury izolacji itp wszystko w szpitalu działa i jest ok. Porszę o podpowiedź co tu wymyślić, bedę wdzięczny,

Odpowiedź: 

W przypadku pacjentów przebywających na oddziałach zakaźnych/biegunkowych/izolacyjnych rekomendowanie jest stosowanie sprzętów dedykowanych dla danego pacjenta / jednorazowych, natomiast nie obejmuje to jednorazowych sztućców, talerzy i kubków. W Polsce nie ma rekomendacji dotyczącej tego tematu, natomiast w wytycznych światowych nie ma zaleceń stosowania jednorazowych naczyń czy sztućców. Wytyczne Surveillance, Diagnosis and Management of Clostridium difficile Infection in Ireland. National Clinical Guideline No. 3 June 2013, podają: „Nie jest wymagane dodatkowe postępowanie ze sztućcami i naczyniami używanymi przez pacjentów z zakażeniem C. difficile. Połączenie ciepłej wody i detergentu stosowane w zmywarkach jest wystarczające do odkażania naczyń i sztućców używanych przez pacjentów.” Te same wytyczne podają, że: „Urządzenia myjąco-dezynfekujące, pralki, zmywarki powinny być regularnie serwisowane, a poprawność procesu sprawdzania zgodnie z odpowiednimi normami”. Jeśli posiłki dostarczane są przez firmę zewnętrzną, to proszę zaznaczyć to w umowie. Także w innych światowych wytycznych dotyczących pacjentów z zakażeniem MDRO (włączając w to CPE) czy chorobami zakaźnymi nie ma wymagań stosowania jednorazowych naczyń i sztućców.

Stowarzyszenie Epidemiologii Szpitalnej opracowało wytyczne: „Zalecenia postępowania w przypadku wystąpienia zakażeń o etiologii Clostridium difficile.”, które już wkrótce będą opublikowane na stronie Stowarzyszenia. Zostały one opracowane na podstawie polskich rekomendacji, najnowszych wytycznych oraz publikacji światowych. Będzie tam także zapis o wymaganiach dotyczących sztućców i naczyń, który przytoczyłam powyżej.

Piśmiennictwo: 
  1. National Clinical Effectiveness Committee, Department of Health: Surveillance, Diagnosis and Management of Clostridium difficile Infection in Ireland. National Clinical Guideline No. 3 June 2013.
  2. UK Department of Health and Health Protection Agency: Clostridium difficile infection: How to deal with the problem, 2008.
  3. Clinical Practice Guidelines for Clostridium difficile Infection in Adults: 2010 Update by the Society for Healthcare Epidemiology of America (SHEA) and the Infectious Diseases Society of America (IDSA). Infect Control Hosp Epidemiol 2010;31:431-55.